Aspergesoep met asperges uit een pot
INGREDIËNTEN:
- 1 pot asperges
- 1 kleine ui
- 10 cm prei
- 25 gr boter
- 25 gr bloem
- 100 ml room
- ½ liter water
- blokje groentenbouillon
- 1 eierdooier
- 100 gr gesneden ham*
- witte peper en nootmuskaat
- wat verse peterselie, bieslook of tuinkers voor de garnering
* voor een niet-vegetarische versie voeg je deze ham toe
BEREIDING:
- Snipper de ui en snijd de prei in dunne ringen
- Laat de asperges uitlekken, bewaar het vocht
- Vul het vocht aan met het water tot 600 ml
- Snijd de kopjes van de asperges en zet deze apart.
- Snijd de asperges in stukjes
- Voor de niet-vegetarische versie snijd je de ham in kleine vierkantjes
- Smelt de boter in een pan en smoor hierin de ui met de prei tot de ui glazig is
- Voeg de bloem toe en roer goed door en laat 1 minuut garen. Blus af met het vocht van de asperges en het water. Roer goed om klontjes te voorkomen
- Voeg het bouillonblokje toe
- Voeg de aspergesteeltjes toe (in stukjes) en breng aan de kook. Laat ongeveer 5 minuten op een zacht vuurtje garen
- Gebruik een staafmixer om er een gladde soep van te maken
- Voor de niet-vegetarische versie roer je de ham door de soep
- Breng op smaak met witte peper en nootmuskaat
- Voeg nu de room toe en breng opnieuw aan de kook
- Zet het vuur uit en roer een eidooier door de soep
- Voeg de aspergekopjes toe
- Garneer met verse peterselie, tuinkers of bieslook.