4 x Stamppot

Aspergesoep met asperges uit een pot

INGREDIËNTEN:
  • 1 pot asperges
  • 1 kleine ui
  • 10 cm prei
  • 25 gr boter
  • 25 gr bloem
  • 100 ml room
  • ½ liter water
  • blokje groentenbouillon
  • 1 eierdooier
  • 100 gr gesneden ham*
  • witte peper en nootmuskaat
  • wat verse peterselie, bieslook of tuinkers voor de garnering
* voor een niet-vegetarische versie voeg je deze ham toe

BEREIDING:
  1. Snipper de ui en snijd de prei in dunne ringen
  2. Laat de asperges uitlekken, bewaar het vocht
  3. Vul het vocht aan met het water tot 600 ml
  4. Snijd de kopjes van de asperges en zet deze apart.
  5. Snijd de asperges in stukjes
  6. Voor de niet-vegetarische versie snijd je de ham in kleine vierkantjes
  7. Smelt de boter in een pan en smoor hierin de ui met de prei tot de ui glazig is
  8. Voeg de bloem toe en roer goed door en laat 1 minuut garen. Blus af met het vocht van de asperges en het water. Roer goed om klontjes te voorkomen
  9. Voeg het bouillonblokje toe
  10. Voeg de aspergesteeltjes toe (in stukjes) en breng aan de kook. Laat ongeveer 5 minuten op een zacht vuurtje garen
  11. Gebruik een staafmixer om er een gladde soep van te maken
  12. Voor de niet-vegetarische versie roer je de ham door de soep
  13. Breng op smaak met witte peper en nootmuskaat
  14. Voeg nu de room toe en breng opnieuw aan de kook
  15. Zet het vuur uit en roer een eidooier door de soep
  16. Voeg de aspergekopjes toe
  17. Garneer met verse peterselie, tuinkers of bieslook.

Printer icoon

A A N R A D E R S

Mini-pavlova's met frambozen en yoghurt