Oventemperaturen per soort oven

Oventemperaturen kunnen verschillen per soort oven. In onderstaande tabel zie je een handig overzicht waarmee je eenvoudig temperaturen kunt omrekenen tussen een elektrische oven, heteluchtoven, gasoven en Fahrenheit.

Referentie (°C) Elektrische oven (°C) Heteluchtoven (°C) Gasoven (stand) Fahrenheit (°F)
120 120 100 1/4 250
140 140 120 1 275
160 160 140 2 320
180 180 160 3 350
200 200 180 4 390
220 220 200 5 430
240 240 220 6 465
260 260 240 7–8 500


Wat is het verschil tussen een elektrische oven en een heteluchtoven?

Elektrische oven (conventioneel):
Een elektrische oven verwarmt met boven- en/of onderwarmte. De warmte stijgt langzaam en verdeelt zich minder gelijkmatig. Vaak bak je in het midden van de oven en moet je bakplaten soms draaien. Ideaal voor recepten waar boven- of onderwarmte belangrijk is, zoals brood, pizza of ovenschotels.

Heteluchtoven (convectie):
Een heteluchtoven heeft een ventilator die de hete lucht door de hele oven verspreidt. Hierdoor gaart eten sneller en gelijkmatiger. Je kunt meerdere platen tegelijk gebruiken en je stelt de oven meestal zo’n 20 °C lager in dan bij een elektrische oven.

Kort gezegd:
Elektrisch = directe boven-/onderwarmte, trager en ongelijker.
Hetelucht = circulerende warmte, sneller en gelijkmatiger.

TIP VAN VANDAAG

A A N R A D E R S

Aspergesoep met asperges uit een pot

Mini-pavlova's met frambozen en yoghurt