Blindbakken
Je doet het zo:
-
Bekleed de vorm met bladerdeeg.
-
Leg een vel bakpapier of eventueel aluminiumfolie op het deeg.
-
Daarop stort je de bakparels.
Zo voorkom je dat de parels in het deeg drukken, dat het deeg eraan vastkleeft, of dat het beschadigt bij het verwijderen. Het bakpapier maakt het ook makkelijker de parels in één keer eruit te tillen na het blind bakken.
Er is een verschil in het blindbakken tussen of je een warme vulling gebruikt in je quiche, dus die ook nog mee in de oven moet of een koude vulling (bijvoorbeel bij banketbakkersroom etc.)
Hoe moet je blindbakken?
Als de vulling nog mee de oven in moet (bijvoorbeeld quiche, hartige taart)
Je bakt het bladerdeeg blind zoals hierboven uitgelegd, maar korter.
Doel: de bodem net stevig genoeg maken zodat de vulling het deeg niet klef maakt.
Werkwijze:
- Leg bakpapier op het deeg waarmee je de vorm hebt bekleed. Stort de parels erop. Bak gedurende 12–15 minuten blind op 180 graden.
- Haal de vorm uit de oven. Haal nu het bakpapier met de parels uit de vorm
- Zet de vorm nogmaals in de oven en bak nog 2 a 3 minuten door.
- Haal de vorm er weer uit, doe de vulling erin, en samen verder afbakken volgens recept (meestal nog 20–35 min, afhankelijk van vulling).
Als de vulling niet meer gebakken wordt (bijvoorbeeld banketbakkersroom + fruit, of chocolademousse)
Je bakt de bodem helemaal gaar en knapperig tijdens het blind bakken.
Doel: een droge, krokante bodem die niet inzakt en niet meer in de oven hoeft.
Werkwijze:
- Leg bakpapier op het deeg waarmee je de vorm hebt bekleed. Stort de parels erop. Bak gedurende 12–15 minuten blind op 180 graden.
- Haal de vorm uit de oven. Haal nu het bakpapier met de parels uit de vorm
- Zet de vorm nogmaals in de oven en bak nog 8 a 12 minuten door totdat het deeg goudbruin en krokant is.
- Goed laten afkoelen voordat je de vulling erin doet.
Handige tip: bestrijk een afgekoelde, volledig gebakken bodem dun met gesmolten chocolade of eiwitglazuur. Dat vormt een “beschermlaagje” en voorkomt dat vochtige vullingen (zoals room of fruit) de bodem snel slap maken.