4 x Stamppot

Vijzels

Vijzels

Een goeie vijzel is zijn gewicht in goud waard. Vijzels moeten zwaar en stevig zijn en flink wat grof geweld kunnen verdragen. Want met de hand je eigen kruiden en specerijen malen is ideaal wanneer je zelf in de hand wilt houden hoe grof of hoe fijn je de mengsels wilt hebben.
Granieten vijzels

Let bij de aanschaf van een vijzel op of hij van keramiek of graniet of marmer gemaakt is. Dit zijn materialen die wel tegen een stootje kunnen, maar ook makkelijk weer schoon te maken zijn. Een houten vijzel is dan niet handig, want die neemt na verloop van tijd de geur over en dat proef je dan door alles heen. Een lekkere pesto met flink wat knoflook maken, is in een granieten vijzel veel beter in dat opzicht. Kies dan bijvoorbeeld de vijzel met een schenktuit van 14,5 cm doorsnee. Deze granieten vijzel stelt je in staat om ook uit te schenken. Erg handig als je een sausje wilt maken.

Een mooie keramieken vijzel zal ook niet misstaan in bijvoorbeeld de minimalistische keuken. Deze vijzel is perfect om specerijen in fijn te stampen of kruiden te kneuzen om zo de maximale smaak er uit te halen. Voordeel van keramiek is, dat het minder zwaar is dan graniet en er iets fijnzinniger uit ziet.





A A N R A D E R S

Aspergesoep met asperges uit een pot

Mini-pavlova's met frambozen en yoghurt