Kartoffelsalade Zuid-Duitse stijl
INGREDIËNTEN:
- 1 kg vastkokende aardappelen
- 1 ui, fijngehakt
- 250 ml runder- of groentebouillon (warm)
- 3 eetlepels witte wijnazijn of appelazijn
- 4 eetlepels zonnebloemolie of plantaardige olie
- 1 eetlepel mosterd
- 1 theelepel suiker
- Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
- Verse bieslook of peterselie, fijngehakt (optioneel)
BEREIDING:
- Was de aardappelen en kook ze in hun schil met water en een snuf zout gaar (ongeveer 20-25 minuten). Prik er met een vork in om te checken. Ze moeten zacht zijn, maar niet uit elkaar vallen.
- Giet het water af en laat de aardappelen iets afkoelen. Pel ze als ze nog warm zijn (dan gaat het makkelijker). Snijd ze in plakjes van ongeveer 0,5 cm dik.
- Doe de gesnipperde ui in een hittebestendige kom.
- Verwarm de bouillon. Meng in een aparte kom de azijn, olie, mosterd, suiker, zout en peper. Giet de warme bouillon erbij en roer goed door.
- Schenk de warme dressing over de aardappelschijfjes en de ui. Meng voorzichtig zodat de aardappelen niet te veel breken. Laat de salade minimaal 30 minuten trekken (lauw of op kamertemperatuur). De smaken trekken dan goed in.
- Proef en voeg indien nodig extra zout, peper of azijn toe. Bestrooi met bieslook of peterselie vlak voor het serveren.