Kaaskroketjes



INGREDIËNTEN:
  • 60gr ongezouten roomboter
  • 80gr bloem
  • 450ml groentebouillon (Maggi)
  • 50ml slagroom
  • 200gr kaas (kies een zachte romige kaas
  • 1el grove mosterd
  • 2 gelatineblaadjes, minimaal 15 minuten geweekt in koud water
VOOR HET PANEREN:
  • Patentbloem
  • 5 eieren (2 hele eieren en 3 eiwitten) losgeklopt
  • Paneermeel
  • Panko
  • 2el fijngehakte of gedroogde peterselie
BEREIDING:
  1. Kaasragout (dag van tevoren): Smelt de roomboter in een ruime pan. Voeg in een keer de bloem toe en roer met een garde door. Verwarm circa 10 minuten op heel laag vuur tot de roux naar koekjes ruikt. Roer regelmatig door. De bloem mag eigenlijk niet kleuren, of slechts heel licht kleuren. 
  2. Voeg de bouillon en room in drie delen toe terwijl je goed roert met de garde. Voeg steeds pas het volgende deel toe als ragout glad is en er geen klontjes meer zijn. 
  3. Voeg de kaas en mosterd toe en roer tot de kaas gesmolten is. Zet het vuur uit. Knijp de gelatine uit en roer door de ragout.
  4. Schenk de ragout in een ovenschaal of op een groot plat bord en strijk de bovenkant glad. Laat afkoelen tot de ragout stevig is en dek hem af. Zet een nacht in de koelkast om op te stijven.
  5. Paneren: Zet drie diepe kommen klaar met: bloem, ei en het paneermeel vermengd met panko (gelijke delen) en peterselie. Vul de kommen royaal zodat je goed kunt paneren en leg een lepel in de kom bij het ei en de paneermeel zodat je daarmee de kroketjes kunt omdraaien en je handen (redelijk) schoon blijven. Snijd de ragout in blokjes van 25 gram en rol er balletjes van. Rol de balletjes op een licht bebloemd aanrecht uit tot kroketjes. Wentel de kroketjes nu één voor één door de bloem, het ei en tot slot de paneermeel/panko. Herhaal deze stappen zodat ze dubbel gepaneerd zijn. Leg de kaaskroketjes voor frituren 15 tot 20 minuten in de diepvries, of minimaal 40 minuten in de koelkast, zo zullen ze tijdens het frituren minder snel openbarsten. Als je ze langer wilt bewaren kun je ze invriezen.
  6. Frituren: Verwarm de frituur voor op 180 graden. Frituur de kaaskroketjes (niet teveel tegelijk) circa 2 – 3 minuten, tot ze licht goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op een bord met keukenpapier.

TIP VAN VANDAAG

A A N R A D E R S

Aspergesoep met asperges uit een pot

Mini-pavlova's met frambozen en yoghurt