Erwten-Harissa soep
INGREDIËNTEN SOEP:
- 1 ui, gesnipperd
- 1 el milde harissa (bijv. Souq Mild - Jumbo of AH -, bevat beetje knoflook – (zie alternatief hieronder)
- 1/2 tl kurkuma
- 1/2 tl komijn
- klein snufje cayennepeper
- 400 g gekookte kikkererwten (uit blik, afgespoeld)
- 100 g doperwten (mag diepvries zijn)
- 1 middelgrote wortel (in stukjes)
- 750 ml groentebouillon
- 1–2 el olijfolie
- Zout & peper naar smaak
- Optioneel: klein scheutje citroensap
- Lenteuitje
- Crème frêche (optioneel)
INGREDIËNTEN WATERKERSOLIE (OPTIONEEL)
- 1 handje verse waterkers
- 3 el olijfolie
- zout
- citroensap
BEREIDING SOEP:
- Fruit de ui in de olijfolie zachtjes tot glazig.
- Voeg kurkuma en komijn toe, bak 1 minuut mee.
- Voeg wortel en kikkererwten toe. Schenk de bouillon erbij. Laat 10 minuten zachtjes koken.
- Voeg harissa toe en de doperwten. Laat nog 5 minuten meekoken.
- Pureer de soep met staafmixer – volledig glad of juist grover naar voorkeur.
- Breng op smaak met zout, peper en eventueel wat citroensap.
BEREIDING WATERKERS OLIE en GARNEREN:
- Pureer 1 handje verse waterkers met 3 el milde olijfolie, een snufje zout en een paar druppels citroensap.
- Serveer de soep met een swirl van de waterkersolie bovenop.
- Garneer met een in ringetjes gesneden bosuitje, een paar gedroogde chilivlokken en eventueel een paar sliertjes/druppels crème frêche.
Alternatief: Zelf Harissa maken zonder knoflook. Wil je liever geen sporen van knoflook in de soep maak dan simpel zelf de harissa:
Meng hiervoor in een kommetje:
- 1 el tomatenpuree
- 1/2 tl paprikapoeder mild
- 1snufje chilivlokken of cayennepeper
- 1/4 tl komijn
- 1/4 tl koriander (gemalen)
- olijfolie tot het een smeuïge pasta is