4 x Stamppot

Erwten-Harissa soep




INGREDIËNTEN SOEP:
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 el milde harissa (bijv. Souq Mild - Jumbo of AH -, bevat beetje knoflook – (zie alternatief hieronder)
  • 1/2 tl kurkuma
  • 1/2 tl komijn
  • klein snufje cayennepeper
  • 400 g gekookte kikkererwten (uit blik, afgespoeld)
  • 100 g doperwten (mag diepvries zijn)
  • 1 middelgrote wortel (in stukjes)
  • 750 ml groentebouillon
  • 1–2 el olijfolie
  • Zout & peper naar smaak
  • Optioneel: klein scheutje citroensap
  • Lenteuitje
  • Crème frêche (optioneel)
INGREDIËNTEN WATERKERSOLIE (OPTIONEEL)
  • 1 handje verse waterkers
  • 3 el olijfolie
  • zout
  • citroensap
BEREIDING SOEP:
  1. Fruit de ui in de olijfolie zachtjes tot glazig.
  2. Voeg kurkuma en komijn toe, bak 1 minuut mee.
  3. Voeg wortel en kikkererwten toe. Schenk de bouillon erbij. Laat 10 minuten zachtjes koken.
  4. Voeg harissa toe en de doperwten. Laat nog 5 minuten meekoken.
  5. Pureer de soep met staafmixer – volledig glad of juist grover naar voorkeur.
  6. Breng op smaak met zout, peper en eventueel wat citroensap.
BEREIDING WATERKERS OLIE en GARNEREN:
  1. Pureer 1 handje verse waterkers met 3 el milde olijfolie, een snufje zout en een paar druppels citroensap.
  2. Serveer de soep met een swirl van de waterkersolie bovenop.
  3. Garneer met een in ringetjes gesneden bosuitje, een paar gedroogde chilivlokken en eventueel een paar sliertjes/druppels crème frêche.
Alternatief: Zelf Harissa maken zonder knoflook. Wil je liever geen sporen van knoflook in de soep maak dan simpel zelf de harissa:

Meng hiervoor in een kommetje:
  • 1 el tomatenpuree
  • 1/2 tl paprikapoeder mild
  • 1snufje chilivlokken of cayennepeper
  • 1/4 tl komijn
  • 1/4 tl koriander (gemalen)
  • olijfolie tot het een smeuïge pasta is

A A N R A D E R S

Aspergesoep met asperges uit een pot

Mini-pavlova's met frambozen en yoghurt