Karamelsaus
INGREDIËNTEN:
ca. 250 ml.- 200 g kristalsuiker
- 100 ml slagroom (op kamertemperatuur of lauwwarm gemaakt)
- 50 g roomboter
- snufje zout (optioneel, voor salted caramel)
- Doe de suiker in een steelpan met dikke bodem.
- Zet het vuur middelhoog en laat de suiker rustig smelten. Niet roeren, je mag de pan wel zachtjes draaien of kantelen.
- Zodra de suiker helemaal gesmolten is en een mooie amberkleur krijgt, haal je de pan even van het vuur.
- Giet nu voorzichtig de warme room erbij (het gaat flink bruisen).
- Roer goed door met een garde of houten lepel tot het mengsel glad is.
- Voeg de boter toe en blijf roeren tot die is opgenomen.
- Voeg eventueel een snufje zout toe.
- Laat de saus iets afkoelen: hij dikt vanzelf nog wat in.
Bewaren:
- In een schone glazen pot of flesje in de koelkast: ca. 2 weken houdbaar.
- Even opwarmen voor gebruik (in magnetron of au bain-marie).
