4 x Stamppot

Mayonaise


INGREDIËNTEN:

1 middelgroot ei (op kamertemperatuur)
1 el dijonmosterd (op kamertemperatuur)
½ tl zout
1 el witte wijnazijn (op kamertemperatuur)
250 ml zonnebloemolie (op kamertemperatuur)
25 ml extra vierge olijfolie (op kamertemperatuur)

BEREIDING:

Splits het ei, het eiwit wordt niet gebruikt.
Meng de eidooier in een kom met de mosterd, het zout en de azijn.
Schenk er druppelsgewijs en al roerend met een garde de zonnebloemolie en op het allerlaatst de olijfolie bij.
Klop tot alle olie is opgenomen en je een dikke, romige mayonaise hebt.
Breng op smaak met peper en eventueel zout en extra azijn of citroensap.


Variatietip:

Schep 2 tl sriracha (hete chilisaus) door de mayonaise en breng op smaak met wat limoenrasp en -sap. Lekker met gebakken garnalen.

Variatietip:

Snijd 20 g verse kruiden, zoals platte peterselie, bieslook en munt, zo fijn mogelijk en schep door de mayonaise. Lekker met biefstuk.

Variatietip:

Schep 2 el truffel-paddenstoelentapenade (Sulpizio Tartufi) door de mayonaise. Lekker met zelfgemaakte frietjes.

Variatietip:

In plaats van zonnebloemolie kun je ook arachideolie gebruiken.

Bewaartip:

Je kunt de mayonaise 2 dagen van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast.


                                       
Printer icoon

A A N R A D E R S

Aspergesoep met asperges uit een pot

Mini-pavlova's met frambozen en yoghurt