4 x Stamppot

Citroentaart


INGREDIƋNTEN:
  • 175 g tarwebloem
  • 100 g ongezouten roomboter (koud)
  • 25 g poedersuiker (gezeefd)
  • 1 eidooier
  • 1 el koud kraanwater
  • 5 grote eieren
  • 125 ml verse slagroom
  • 225 g kristalsuiker
  • 3 citroenen (fijngeraspte schil en het sap, je hebt 150 ml sap nodig)
  • 1 el poedersuiker (om te bestuiven)

BEREIDING:
  • Doe de bloem, boter en poedersuiker in de keukenmachine of blender. 
  • Druk een paar keer op de pulseerknop tot het deeg op fijne broodkruimels lijkt.
  • Voeg de eidooier en het water toe en maal tot alles in klompjes aan elkaar hangt.
  • Bestuif het werkvlak met bloem, stort het mengsel erop en vorm er een bal van.
  • Kneed het deeg slechts twee of drie keer door om het glad te maken.
  • Leg een stuk bakpapier op het werkvlak.
  • Haal de bodem uit de vorm en leg hem op het bakpapier.
  • Teken met een potlood een cirkel die 5 cm groter is dan de bodem of voeg tweemaal de hoogte van de rand toe.
  • Bestuif de bodem van de vorm met bloem.
  • Leg de deegbal midden op de bodem.
  • Druk hem lichtjes plat en rol hem uit op de bodemplaat, tot aan de rand van de getekende cirkel.
  • Draai het deeg tijdens het uitrollen door het papier te draaien.
  • Vouw het deeg rondom de bodemplaat voorzichtig naar binnen, zodat het op de bodem ligt.
  • Til de deegbodem van het papier en laat hem zachtjes in de rand zakken.
  • Duw het omgevouwen deeg voorzichtig in de hoeken en tegen de wand van de vorm.
  • Druk overhangend deeg lichtjes over de rand van de vorm.
  • Druk het deeg gelijkmatig in de golfjes zodat er geen luchtbellen of vouwen achterblijven.
  • Druk eventuele scheuren in het deeg gewoon stevig dicht.
  • Prik de bodem in met een vork, maar prik er niet doorheen.
  • Dek de vorm losjes af met plasticfolie en zet hem 30 minuten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Verruil de plasticfolie voor bakpapier en leg daarop de blindbakvulling.
  • Bak de bodem 12-15 minuten blind, tot hij stevig is.
  • Verwijder de blindbakvulling.
  • Snijd het overtollige deeg af met een scherp mes; houd het mes onder een scherpe hoek en snijd van je af.
  • Zet de bodem weer in de oven en bak hem in nog 10-12 minuten goudgeel en droog.
  • Laat hem afkoelen op een rooster terwijl je de vulling maakt.
  • Verlaag de oventemperatuur naar 160 °C.
  • Breek de eieren voor de vulling in een grote kom en klop ze met een garde los.
  • Roer de resterende ingrediĆ«nten erdoor.
  • Klop tot alles goed is gemengd en doe het dan in een kan.
  • Schenk het in de afgekoelde deegkorst en bak de taart 30-35 minuten, tot de vulling net stevig is; het midden mag nog een beetje lobbig zijn.
  • Laat de taart even afkoelen tot het deeg stevig genoeg is, haal hem dan uit de vorm en zet hem op een serveerschaal.
  • Bestuif hem voor het serveren met poedersuiker.

Printer icoon

A A N R A D E R S

Aspergesoep met asperges uit een pot

Mini-pavlova's met frambozen en yoghurt