Citroentaart
INGREDIĆNTEN:
- 175 g tarwebloem
- 100 g ongezouten roomboter (koud)
- 25 g poedersuiker (gezeefd)
- 1 eidooier
- 1 el koud kraanwater
- 5 grote eieren
- 125 ml verse slagroom
- 225 g kristalsuiker
- 3 citroenen (fijngeraspte schil en het sap, je hebt 150 ml sap nodig)
- 1 el poedersuiker (om te bestuiven)
BEREIDING:
- Doe de bloem, boter en poedersuiker in de keukenmachine of blender.
- Druk een paar keer op de pulseerknop tot het deeg op fijne broodkruimels lijkt.
- Voeg de eidooier en het water toe en maal tot alles in klompjes aan elkaar hangt.
- Bestuif het werkvlak met bloem, stort het mengsel erop en vorm er een bal van.
- Kneed het deeg slechts twee of drie keer door om het glad te maken.
- Leg een stuk bakpapier op het werkvlak.
- Haal de bodem uit de vorm en leg hem op het bakpapier.
- Teken met een potlood een cirkel die 5 cm groter is dan de bodem of voeg tweemaal de hoogte van de rand toe.
- Bestuif de bodem van de vorm met bloem.
- Leg de deegbal midden op de bodem.
- Druk hem lichtjes plat en rol hem uit op de bodemplaat, tot aan de rand van de getekende cirkel.
- Draai het deeg tijdens het uitrollen door het papier te draaien.
- Vouw het deeg rondom de bodemplaat voorzichtig naar binnen, zodat het op de bodem ligt.
- Til de deegbodem van het papier en laat hem zachtjes in de rand zakken.
- Duw het omgevouwen deeg voorzichtig in de hoeken en tegen de wand van de vorm.
- Druk overhangend deeg lichtjes over de rand van de vorm.
- Druk het deeg gelijkmatig in de golfjes zodat er geen luchtbellen of vouwen achterblijven.
- Druk eventuele scheuren in het deeg gewoon stevig dicht.
- Prik de bodem in met een vork, maar prik er niet doorheen.
- Dek de vorm losjes af met plasticfolie en zet hem 30 minuten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Verruil de plasticfolie voor bakpapier en leg daarop de blindbakvulling.
- Bak de bodem 12-15 minuten blind, tot hij stevig is.
- Verwijder de blindbakvulling.
- Snijd het overtollige deeg af met een scherp mes; houd het mes onder een scherpe hoek en snijd van je af.
- Zet de bodem weer in de oven en bak hem in nog 10-12 minuten goudgeel en droog.
- Laat hem afkoelen op een rooster terwijl je de vulling maakt.
- Verlaag de oventemperatuur naar 160 °C.
- Breek de eieren voor de vulling in een grote kom en klop ze met een garde los.
- Roer de resterende ingrediƫnten erdoor.
- Klop tot alles goed is gemengd en doe het dan in een kan.
- Schenk het in de afgekoelde deegkorst en bak de taart 30-35 minuten, tot de vulling net stevig is; het midden mag nog een beetje lobbig zijn.
- Laat de taart even afkoelen tot het deeg stevig genoeg is, haal hem dan uit de vorm en zet hem op een serveerschaal.
- Bestuif hem voor het serveren met poedersuiker.