Karamelliseren


Karamelliseren betekent suiker verhitten totdat die smelt en verandert in een goudbruine, aromatische karamel. Dat kan met alleen suiker of met suiker in combinatie met boter/room (zoals bij karamelsaus). Hier zijn de basisstappen:

Alleen suiker karamelliseren (droge methode)

  1. Gebruik een pan met dikke bodem (liefst een steelpan met lichte binnenkant, zodat je de kleur goed kunt zien).

  2. Verwarm de pan op middelhoog vuur en strooi een dunne laag kristalsuiker in de pan.

  3. Laat de suiker langzaam smelten zonder te roeren. Je kunt de pan wel voorzichtig kantelen of zachtjes schudden zodat alles gelijkmatig smelt.

  4. Als de suiker volledig gesmolten is en goudbruin kleurt, haal je de pan van het vuur.

    • Let op: het kleurt snel door naar donker (en dan bitter).

  5. Giet of gebruik meteen, want karamel hardt snel uit.


Suiker met water karamelliseren (natte methode)

  1. Doe suiker in een pan en voeg een beetje water toe (net genoeg om de suiker vochtig te maken).

  2. Breng dit op middelhoog vuur aan de kook zonder te roeren (je mag hooguit langs de rand met een nat kwastje suikerkristallen wegvegen).

  3. Het water kookt weg, daarna begint de suiker te kleuren.

  4. Wacht tot de gewenste kleur (goud tot amber).


Voor karamelsaus

  1. Karamelliseer de suiker zoals hierboven.

  2. Haal de pan van het vuur en voeg voorzichtig warme room toe (het borrelt heftig).

  3. Roer glad en voeg eventueel een klontje boter of snufje zout toe.


Belangrijkste tips:

  • Blijf er altijd bij, want het gaat in seconden van perfect naar verbrand.

  • Gebruik middelmatig vuur, geen hoog vuur.

  • Let meer op kleur (goud/amber) dan op tijd.


TIP VAN VANDAAG

A A N R A D E R S

Aspergesoep met asperges uit een pot

Mini-pavlova's met frambozen en yoghurt