Balletjes in tomatensaus
- 500 g gemengd gehakt (half rund, half varken)
- 1 ei
- 2 el paneermeel
- 1 kleine ui, fijngehakt
- 1 teentje knoflook, geperst
- 2 el melk
- Peper, zout en nootmuskaat
- (Optioneel) beetje fijngehakte peterselie
- 1 el olijfolie of boter
- 1 ui, fijngesnipperd
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 1 blik tomatenblokjes (400 g) of 500 g gepelde tomaten
- 2 el tomatenpuree
- 1 tl suiker (tegen de zuurheid)
- 100 ml groente- of kippenbouillon
- 1 laurierblad
- 1 tl gedroogde tijm of oregano
- Peper en zout naar smaak
Maak de balletjes:
-
Meng in een kom het gehakt met ei, paneermeel, ui, knoflook, melk en kruiden.
-
Rol kleine balletjes (ongeveer 3 cm doorsnee).
-
Laat ze 15 minuten opstijven in de koelkast.
-
-
Bak de balletjes:
-
Verhit wat boter of olie in een pan en bak de balletjes rondom bruin.
-
Ze hoeven nog niet helemaal gaar te zijn; haal ze daarna uit de pan en zet opzij.
-
-
Maak de tomatensaus:
-
In dezelfde pan: fruit de ui en knoflook tot ze glazig zijn.
-
Voeg de tomatenpuree toe en laat kort meebakken (1 minuut).
-
Doe de tomatenblokjes, suiker, bouillon, kruiden en laurierblad erbij.
-
Laat 10 minuten zachtjes pruttelen.
-
-
Laat alles samen sudderen:
-
Leg de balletjes terug in de saus.
-
Laat nog 20–25 minuten zachtjes koken met deksel op de pan.
-
Proef en breng op smaak met zout, peper en eventueel wat extra suiker of tomatenpuree.
-
-
Serveren:
-
Serveer warm met Belgische frieten, aardappelpuree, of stokbrood.
-
Werk af met wat verse peterselie.
Tip: Voor een extra romige saus kun je op het einde een klein scheutje room of een klontje boter toevoegen. In sommige regio’s voegen ze ook een beetje mosterd of pikante saus toe voor extra pit.
