Pesto zonder noten
ALLERGISCH VOOR NOTEN
Er zijn best veel mensen die allergisch zijn voor noten. Dan is het altijd weer moeilijk om een potje pesto te kopen zonder noten. Pesto is niet, of heel moeilijk te vinden zonder noten. Traditioneel worden pijnboompitten gebruikt in pesto (specifiek in pesto alla genovese).
Er bestaan echter veel variaties waarin andere noten worden gebruikt, bijvoorbeeld:
Walnoten – iets aardser van smaak en goedkoper dan pijnboompittenCashewnoten – geven een romige structuur
Amandelen – zorgen voor een lichte, zoetige toon
Hazelnoten – voor een iets sterkere, notige smaak
INGREDIËNTEN
50 g verse spinazie (ongeveer 2 handjes)
25 g basilicumblaadjes (ongeveer 1 handje)
-
30 g geraspte Parmezaanse kaas (of Pecorino voor extra pit)
-
1 klein teentje knoflook
-
2 el geroosterde pompoenpitten (of pompoenpitten)
-
½ kleine avocado (ongeveer 2 el vruchtvlees)
-
1 el citroensap
-
75 ml goede olijfolie (meer of minder naar gewenste dikte)
-
Zout en peper naar smaak
Rooster de pompoenpitten kort in een droge koekenpan tot ze licht goudbruin zijn. Laat afkoelen.
-
Doe spinazie, basilicum, knoflook, Parmezaanse kaas, avocado, citroensap en de afgekoelde pitten in een keukenmachine.
-
Maal grof en voeg dan geleidelijk de olijfolie toe terwijl de machine draait, tot de pesto de gewenste structuur heeft.
-
Breng op smaak met zout en peper.
