Tarte Tatin met cherrytomaatjes
- 1 el olijfolie
- 2 bakjes cherrytomaten in verschillende kleuren
- zeezout
- versgemalen zwart peper
- 2 el balsamicoazijn
- 1 tl honing
- 2 tl fijngehakte verse tijmblaadjes
- 1 rol bladerdeeg
BEREIDING:
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Verhit de olie in een koekenpan, voeg de tomaatjes toe (in hun geheel, niet gesneden) en breng op smaak met peper en zout. Blijf regelmatig roeren totdat de tomaten beginnen te knappen en hun sappen vrijgeven. Gebruik een schuimspaan om ze voorzichtig naar beneden te drukken zodat er nog meer sappen uitkomen. Leg ze vervolgens op een bord. Ze zullen na een minuut of 8-10 allemaal gepoft zijn
- Als ze voldoende zijn afgekoeld zet je de pan weer terug op een middelhoog vuur en voeg je de azijn en de honing toe. Breng het mengsel aan de kook totdat het ietsje indikt en stroperig is. Dit gebeurt al na 1 minuut ongeveer. Haal de pan van het vuur
- Giet het azijnmengsel in een quichevorm of platte ovenschaal. Leg de tomaten voorzichtig in een laag in de schaal of vorm (alleen de tomaten, niet het sap dat nog op het bord ligt). Strooi de gehakte tijm erover met een snuf zout en wat gemalen zwarte peper
- Leg het bladerdeeg over de tomaten, snijd het overtollige deeg weg. Prik een paar gaatjes in het deeg voor betere garing
- Zet de vorm 25 tot 30 minuten in de oven. Haal uit de oven en laat de schaal 5 minuten staan. Maak met een mes voorzichtig het deeg rondom los. Zet een groot bord over de schaal of vorm en draai met overnwanten snel maar voorzichtig om. Garneer de taart met takjes tijm