Vanillevla Sheetcake
Beslag
- 175gr fijne kristalsuiker
- 220gr bloem
- 3 eieren (M)
- 8gr vanillesuiker (of een theelepel vanillextract uit een flesje)
- 16gr bakpoeder
- mespunt zout
- 200ml vanillevla
- 150ml zonnebloemolie (of vergelijkbare)
Top laagje
- 200ml crème frêche
- 10gr bloem
- 80ml vanillevla
- 50gr poedersuiker
- 8gr vanillesuiker
Garnering naar keuze. Kies bijvoorbeeld uit:
- nougatine
- amandelschaafsel
- chocoladebolletjes
- - er is veel keuze bij de bakspullen in de supermarkt, bijvoorbeeld de leuke potjes van Dr. Oetker met gekleurde garnering
BEREIDING:
De cake
- Vet de bakvorm in en verwarm de oven voor op 175 graden
- Doe de eieren, vanillesuiker (of extract), de suiker en een mespunt zout in een kom en mix door elkaar op een hoge stand tot dat het mengsel schuimig wordt
- Voeg de olie, bloem, bakpoeder en vanillevla toe en mix weer door elkaar to het een glad beslag is geworden
- Vul de bakvorm met het beslag
- Zet de vorm in het midden van de oven en bak de cake in 25 tot 30 minuten gaar. Test met een saté prikker of die droog uit de cake komt. Zoniet, bak nog 5 minuten extra.
- Laat de cake goed afkoelen. Hij moet echt koud zijn, niet lauw.
Het toplaagje
- Doe de crème frêche met de poedersuiker, de bloem, de vanillesuiker en de vanillevla in een steelpannetje. Kook al roerende tot het mengsel wat dikker begint te worden. Zet het vuur uit en laat het mengsel wat afkoelen zodat je het kunt smeren zonder dat het te vloeibaar is.
- Verdeel het mengsel over de cake, strooi nu je topping erop en laat het wederom helemaal afkoelen zodat hij stevig genoeg is om aan te snijden. Eventueel kan je hem ook een dag later in blokjes snijden.