Boxty (ierse aardappelpannenkoekjes)
In Ierland zeggen ze: "Boxty on the griddle, boxty in the pan, if you can’t make boxty, you’ll never get a man!" – een oud rijmpje dat de populariteit van het gerecht aangeeft.
INGREDIËNTEN (4 personen):
INGREDIËNTEN (4 personen):
- 250 g rauwe aardappelen
- 250 g gekookte aardappelen (afgekoeld)
- 150 g bloem
- 1 tl bakpoeder
- 1 ei
- 100 ml melk (ongeveer, tot je een dik beslag hebt)
- snufje zout en peper
- boter of olie om te bakken
BEREIDING:
- Rasp de rauwe aardappelen fijn en knijp er zoveel mogelijk vocht uit met een schone theedoek.
- Stamp of pureer de gekookte aardappelen glad.
- Meng de rauwe en gekookte aardappelen samen in een kom.
- Voeg bloem, bakpoeder, ei, melk, zout en peper toe. Roer tot een stevig maar nog enigszins vloeibaar beslag.
- Verhit wat boter of olie in een koekenpan.
- Schep kleine hoopjes beslag in de pan en druk ze een beetje plat, zoals pannenkoekjes.
- Bak ze op middelhoog vuur, ongeveer 3–4 minuten per kant, tot ze goudbruin en knapperig zijn.
- Serveer warm, vaak met zure room, spek of gewoon als bijgerecht bij een stoofpot.