4 x Stamppot

Boxty (ierse aardappelpannenkoekjes)


In Ierland zeggen ze: "Boxty on the griddle, boxty in the pan, if you can’t make boxty, you’ll never get a man!" – een oud rijmpje dat de populariteit van het gerecht aangeeft.

INGREDIËNTEN (4 personen):
  • 250 g rauwe aardappelen
  • 250 g gekookte aardappelen (afgekoeld)
  • 150 g bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 ei
  • 100 ml melk (ongeveer, tot je een dik beslag hebt)
  • snufje zout en peper
  • boter of olie om te bakken
BEREIDING:
  1. Rasp de rauwe aardappelen fijn en knijp er zoveel mogelijk vocht uit met een schone theedoek.
  2. Stamp of pureer de gekookte aardappelen glad.
  3. Meng de rauwe en gekookte aardappelen samen in een kom.
  4. Voeg bloem, bakpoeder, ei, melk, zout en peper toe. Roer tot een stevig maar nog enigszins vloeibaar beslag.
  5. Verhit wat boter of olie in een koekenpan.
  6. Schep kleine hoopjes beslag in de pan en druk ze een beetje plat, zoals pannenkoekjes.
  7. Bak ze op middelhoog vuur, ongeveer 3–4 minuten per kant, tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  8. Serveer warm, vaak met zure room, spek of gewoon als bijgerecht bij een stoofpot.

A A N R A D E R S

Aspergesoep met asperges uit een pot

Mini-pavlova's met frambozen en yoghurt