Clafoutis met kers
Benodigdheden:
Oven
Garde, keukenmachine of mixer
Quichevorm (circa 24 centimeter)
Ingrediënten:
500 gram zoete zwarte kersen (vers, zie:Tip )
eventueel: 2 - 3 eetlepels Kirsch
Beslag:
75 gram suiker
Ingrediënten:
500 gram zoete zwarte kersen (vers, zie:Tip )
eventueel: 2 - 3 eetlepels Kirsch
Beslag:
75 gram suiker
3 eieren
125 gram bloem
125 gram bloem
1/4 theelepel zout
1/4 liter melk
1/4 liter melk
verder (om de clafoutis te bestrooien):
circa 2 eetlepels poedersuiker)
Tip:
In plaats van kersen kan elke soort fruit - eventueel nog
besprenkeld met een er bij passende dranksoort - gebruikt worden.
Overrijp (niet rot!) of beschadigd fruit kan prima gebruikt
worden, maar vermijd zuur fruit zoals rode besjes of rabarber want daarmee
wordt de clafoutis niet lekker.
Richtlijn:
Richtlijn:
Gebruik voor een Clafoutis circa 250 gram schoongemaakt
fruit.
Voorbereiden:
Was de kersen en laat ze in een zeef uit lekken.
Ontpit de kersen.
Besprenkel de kersen met Kirsch (indien gewenst).
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius, zet een gasoven
op stand 3-1/2.
Vet de vorm in.
Klop - in een kom - de eieren samen met de suiker schuimig (gebruik een garde,
een keukenmachine of mixer).
Klop de bloem door het suiker en ei-mengsel
Doe de melk en het zout er bij en klop door tot er een glad beslag ontstaan
is.
Schenk een dun laagje beslag in de quichevorm: Net genoeg om de bodem mee te
bedekken - circa 1/2 centimeter, draai even met de vorm zo dat het beslag goed
uitloopt.
Zet de vorm (circa 5 minuten) in de oven tot het beslag gestold is - de oven
hoeft hiervoor nog niet op temperatuur te zijn.
Gebruik pannenlappen, haal de vorm met het gestolde beslag uit de oven en
verdeel de kersen over het gestolde beslag.
Giet de rest van het beslag over de kersen en bak de clafoutis, als de oven op
temperatuur is, in het midden van de oven in circa 40 - 45 minuten gaar
en goudbruin (een mes dat er midden in gestoken wordt moet er schoon uit komen,
bak zo nodig wat langer).
Laat de clafoutis buiten de oven tot lauw af koelen en bestrooi de clafoutis
vlak voor het serveren met poedersuiker.
Bereidingstijd:
circa 20 minuten
Oventijd:
circa 45 minuten
circa 45 minuten
Tip: De oventijd kan per oven verschillen en kan oplopen tot circa 1 uur. Noteer de tijd voor de volgende keer of zet de oven dan iets hoger
Afkoelen:
circa 15 - 30 minuten.
Vorm:
circa 15 - 30 minuten.
Vorm:
Een Clafoutis wordt in een dichte vorm gebakken, gebruik geen springvorm want daar 'lekt' het beslag uit.