Rijstsoep - maaltijdsoep
INGREDIËNTEN:
BEREIDING:
Maak de soep terwijl de wilde rijst kookt. Voeg aan het eind van de kooktijd de rijst aan de soep toe. Garneer met peterselie of een snufje nootmuskaat voor extra smaak.
- 50 g wilde rijst
- 4,2 dl water
- 2 uien, gesnipperd
- 1 el boter
- 2 stengels bleekselderij, in stukjes
- ½ tl gedroogde tijm
- ½ tl gedroogde salie
- 8,5 dl water of groentebouillon
- 2 tl groentebouillonpoeder
- 1 el Japanse sojasaus
- 6 kleine aardappelen, geschild en grof gesneden
- 1 wortel, gesnipperd
- melk of lichte room, naar smaak
BEREIDING:
- Breng de wilde rijst met 4,2 dl water aan de kook. Zet het vuur laag en laat 40–50 minuten zachtjes koken, tot de rijst gaar is en het meeste water is opgenomen. Zet apart.
- Smelt de boter in een soeppan. Voeg de ui toe en bak glazig.
- Voeg daarna de bleekselderij, tijm en salie toe en bak nog 5–10 minuten mee.
- Voeg het water of de bouillon toe, samen met het bouillonpoeder, de sojasaus en de aardappelen.(Wil je een zachtere soep, voeg dan ook de wortel nu toe.)
- Breng aan de kook en laat ongeveer 20 minuten zachtjes koken tot de aardappelen gaar zijn.
- Pureer de soep met een staafmixer direct in de pan tot een gladde massa.
- Als je de wortel nog niet eerder hebt toegevoegd: roer die nu, rauw, door de hete soep zodat hij zacht wordt maar wat bite behoudt.
- Voeg de gekookte wilde rijst toe en roer er melk of lichte room door tot de gewenste dikte is bereikt.
- Laat de soep nog even zachtjes doorwarmen (niet koken). Serveer warm.
Maak de soep terwijl de wilde rijst kookt. Voeg aan het eind van de kooktijd de rijst aan de soep toe. Garneer met peterselie of een snufje nootmuskaat voor extra smaak.
