Aardappelkroketten
INGREDIËNTEN:
- 750 gram aardappelen
- 40 gram boter
- 1 ei voor de aardappelpuree
- 2 eieren om de aardappel kroketjes te paneren
- scheutje warme melk
- 1 eetlepel fijne mosterd
- peper en zout
- paneermeel (zoveel als nodig)
- peterselie
- 1/2 prei in dunne ringetjes
- 1/2 gesnipperde ui
- evt. 1/2 paprika in blokjes
BEREIDING:
- Schil de aardappel en snijd in stukken.
- Snipper de ui fijn
- Snijd de prei in dunne ringetjes
- Snijd als je die gebruikt de paprika in kleine stukjes
- Kook de aardappelen gaar.
- Giet de gekookte aardappelen af laat ze even uitstomen.
- Bak in de tussentijd de ui, prei en paprika aan in olie.
- Verwarm de melk in een pannetje of magnetron (laat het niet koken).
- Voeg de melk, het ei en de boter toe aan de aardappelen en stamp ze fijn tot puree.
- Breng op smaak met mosterd, peper en zout.
- Voeg de ui, prei en paprika toe
- Doe de puree in een schaal en dek dit af met huishoudfolie.
- Laat het ongeveer een uur in de koelkast afkoelen en opstijven.
- Verdeel hierna paneermeel over een bord en kluts in een (ander) diep bord een ei los.
- Rol kroketjes van de afgekoelde aardappelpuree.
- Haal het hierna door het ei, en vervolgens door de paneermeel zodat er een mooi laagje om het kroketje ontstaat.
- Bak de aardappelkroketjes 4 minuten in heet frituurvet, of 20 minuten in een oven op 200 ºC.
Van Karel
