Käzespätzle
- 2-3 personen
Voor de spätzle
- 250gr bloem
- 3 eieren (M)
- 75-100 ml water
- 1/2 tl zout
- snufje nootmuskaat
Voor de vulling en afwerking:
- 200 gr geraspte kaas (traditioneel Emmentaler, Bergkäse of een mix)
- 2 uien, in ringen gesneden
- 1-2 el boter of olie om te bakken
- verse bieslook of peterselie, fijngehakt
BEREIDING:
Maak het deeg:
- Meng bloem, eieren, zout en nootmuskaat in een kom
- Voeg geleidelijk water toe en klop het beslag met een houten lepel tot het dik en elastisch is. Het moet taai maar nog net vloeibaar zijn
- Laat het deeg 10-15 minuten rusten
Kook de spätzle:
- Breng een grote pan met gezouten water aan de kook
- Gebruik een Spätzlehobel* of duw het deeg met een spatel door een grove rasp of zeef rechtstreeks in het kokende water
- Kook tot de spätzle boven komt drijven (ongeveer 2-3 minuten), dan zijn ze gaar
- Schep ze eruit met een schuimspaan en laat goed uitlekken
Bak de uien
- Verhit boter of olie in een pan en bak de uiringen op laag vuur tot ze goudbruin en gekaramelliseerd zijn (ongeveer 10-15 minuten)
Gerecht afwerken
- Verwarm de oven op 180 graden
- Meng de warme spätzle met de geraspte kaas in een ovenschaal, laag voor laag: eerst spätzle, dan kaas, dan weer spätzle, enz.
- Dek af met de gebakken uien
- Zet het geheel nog 10 minuten in de oven tot de kaas bubbelt
Serveren:



