Käzespätzle


INGREDIËNTEN:
- 2-3 personen

Voor de spätzle
  • 250gr bloem
  • 3 eieren (M)
  • 75-100 ml water
  • 1/2 tl zout
  • snufje nootmuskaat
Voor de vulling en afwerking:
  • 200 gr geraspte kaas (traditioneel Emmentaler, Bergkäse of een mix)
  • 2 uien, in ringen gesneden
  • 1-2 el boter of olie om te bakken
  • verse bieslook of peterselie, fijngehakt

BEREIDING:

Maak het deeg:
  1. Meng bloem, eieren, zout en nootmuskaat in een kom
  2. Voeg geleidelijk water toe en klop het beslag met een houten lepel tot het dik en elastisch is. Het moet taai maar nog net vloeibaar zijn
  3. Laat het deeg 10-15 minuten rusten
Kook de spätzle:

  1. Breng een grote pan met gezouten water aan de kook
  2. Gebruik een Spätzlehobel* of duw het deeg met een spatel door een grove rasp of zeef rechtstreeks in het kokende water
  3. Kook tot de spätzle boven komt drijven (ongeveer 2-3 minuten), dan zijn ze gaar
  4. Schep ze eruit met een schuimspaan en laat goed uitlekken
Bak de uien

  1. Verhit boter of olie in een pan en bak de uiringen op laag vuur tot ze goudbruin en gekaramelliseerd zijn (ongeveer 10-15 minuten)
Gerecht afwerken

  1. Verwarm de oven op 180 graden
  2. Meng de warme spätzle met de geraspte kaas in een ovenschaal, laag voor laag: eerst spätzle, dan kaas, dan weer spätzle, enz.
  3. Dek af met de gebakken uien
  4. Zet het geheel nog 10 minuten in de oven tot de kaas bubbelt
Serveren:
  1. Bestrooi met verse bieslook of peterselie
  2. Serveer direct
Tip: Wil je een stevige pittige kaas voor mee smaak, neem dan Allgäuer Bergkäse of Gruyère).

* Een Spätzlehobel 


Ook als Spätzle-pers te krijgen



Printer icoon
TIP VAN VANDAAG

A A N R A D E R S

Aspergesoep met asperges uit een pot

Mini-pavlova's met frambozen en yoghurt