4 x Stamppot

Tarte tatin (omgekeerde appeltaart)



INGREDIËNTEN:
  • 100 gr ongezouten roomboter
  • 200 gr fijne kristalsuiker
  • 1 el kraanwater
  • 5 Elstar appels of Jonagold appels
  • mespuntje zout
  • 1 rol bladerdeeg, of een pakje van 10 plakjes. Een rol is makkelijker.
BEREIDING:
  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. 
  2. Vet de quichevorm in met de boter of bakspray.
  3. Schil de appels en snijd ze in parten
  4. Smelt de boter in een koekenpan op middelhoog vuur. Roer de suiker erdoor meteen als de boter gesmolten is. .
  5. Als de karamel begint te borrelen voeg je een mespuntje zout toe, en de appelparten. Alle stukken appel moeten een karamellaagje krijgen
  6. Blijf dit mengsel appel/karamel nog zo ongeveer 15 minuten koken. Regelmatig roeren. De karamel zal donker kleuren en kleverig zijn
  7. Giet nu het mengsel in de quiche vorm, keer met een vork de appels zodanig om dat de bolle kant van de parten naar beneden liggen. Dit doe je zo snel mogelijk omdat anders de karamel taai gaat worden
  8. Leg nu een laagje bladerdeeg over het mengsel, prik daar een paar gaatjes in met een vork voor betere garing
  9. Bak de tarte tatin ca. 30 minuten in het midden van de oven. Het is klaar wanneer het bladerdeeg krokant is, dit kan iets korter of langer zijn dan 30 minuten, afhankelijk van de oven
  10. Neem de taart uit de oven en leg een schaal op de vorm en keer om, zodat de taart uit de vorm komt. Pas op, de nog vloeibare karamel is erg heet! Dit omkeren doe je zo snel mogelijk omdat dan de karamel nog vloeibaar is en hij makkelijk uit de vorm komt. Als je te lang wacht stolt de karamel en blijft hij aan de vorm plakken waardoor je taart beschadigt.


Printer icoon

A A N R A D E R S

Aspergesoep met asperges uit een pot

Mini-pavlova's met frambozen en yoghurt