Hartige cake met geitenkaas, courgette en paprika
- voor een cakeblik van 25cm -
- 200 gr zelfrijzend bakmeel
- 3 eieren
- 100 ml melk
- 80 ml olijfolie (of zonnebloemolie)
- 150 gr zachte geitenkaas in kleine blokjes
- 1 courgette (geraspt of in kleine blokjes)
- 1 rode paprika (in kleine blokjes)
- 1 dunne prei in ringetjes
- 1/2 tl tijm (gedroogd of vers fijngehakt)
- 1/2 tl rozemarijn (gedroogd of vers fijngehakt)
- Zout en peper naar smaak
- 1/2tl bakpoeder (voor extra luchtigheid)
BEREIDING:
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Cakeblik invetten of bekleden met bakpapier.
- Bak de paprika, de prei en de courgette kort aan in een beetje olie totdat ze wat zachter zijn. Laat het groentenmengsel afkoelen uitlekken in een zeef of dep droog met keukenpapier. In de zeef gaat makkelijker.
- Roer de groenten door wat zelfrijzend bakmeel heen (om te voorkomen dat het naar de bodem van het blik zakt)
- Klop de eieren schuimig, voeg daarna de melk en de olie toe. (Tip: Je kunt ook de eieren splitsen: eidooiers mengen met de melk en olie, en de eiwitten apart stijf kloppen en er later voorzichtig doorheen spatelen, zo wordt je cake nog wat luchtiger).
- Voeg het zelfrijzend bakmeel toe aan het eimengsel, plus nog een half theelepeltje bakpoeder (voor luchtigheid, zelfrijzend bakmeel alleen wordt misschien nét niet luchtig genoeg). Roer tot een glad beslag.
- Spatel de geitenkaas, de geroerbakte groenten, de tijm en rozemarijn erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
- Giet het mengsel in het cakeblik. Bak 40–50 minuten, tot de cake goudbruin is en een satéprikker er droog uitkomt.
- Even in de vorm laten afkoelen, dan uit de vorm halen.
- Serveer in plakjes
Opties om plakjes hartige cake op te warmen:
Als je later nog weer een plakje wilt nemen en niet van koude groenten houdt (je kan de cake namelijk ook koud eten) dan hier tips over hoe je de plakjes het beste weer opwarmt:
Oven (beste resultaat)
Leg het plakje cake op een stukje bakpapier of in een ovenschaaltje.
Verwarm ± 10 minuten (afhankelijk van dikte).
Zo blijft de buitenkant licht krokant en de binnenkant warm en zacht.
Magnetron (sneller, iets zachter)
Verwarm op 600W, 20–30 seconden.
Niet te lang, anders wordt het taai.
Koekenpan
Leg het plakje erin en dek eventueel kort af met een deksel.
Paar minuutjes per kant, zo wordt hij ook weer lekker warm (en soms licht krokant).
Mijn tip: als je meerdere plakjes tegelijk wilt opwarmen, kies voor de oven. Voor één plakje is de magnetron of pan handiger.
